Tot -70% bij aankoop vanaf 2 artikelen. Shop nu

Koppelverkoop: tot -70% bij aankoop vanaf 2 artikelen. Shop nu

modepraatjes

  • Babykleding ontwerpen: de designer aan het woord

    Babykleding ontwerpen:

    de designer aan het woord

Babykleding ontwerpen:
de designer aan het woord

Alles begint met een goed ontwerp. Dat geldt zeker voor babykleding, want daarvoor gelden strenge veiligheidseisen. Je wil je kindje in comfortabele en veilige kleding steken, maar je wil natuurlijk ook dat je baby er leuk uitziet. Daar zorgt Janna van Doninck voor, designer van babykleding bij JBC. Wij vroegen haar het hemd van het lijf.

Janna startte 5 jaar geleden als stagiair bij JBC en heeft zich inmiddels opgewerkt tot concept designer voor de babyafdeling. “Het leuke aan babykleding vind ik dat ik hier veel creativiteit in kwijt kan. Qua kleurgebruik en prints kan ik mijn fantasie helemaal laten gaan. En natuurlijk is er geen enkele andere doelgroep zo schattig!”

Babykleding-designer Janna: “Je herkent kwaliteit aan de kleine dingen”

Waar haal jij je inspiratie vandaan?

Inspiratie kan overal vandaan komen! Soms zie ik bijvoorbeeld leuke kleurcombinaties in een interieurshop of op een kaartje. Verder bezoek ik ook beurzen en lees ik trendboeken waar de nieuwste kleurencombinaties en updates in vorm en materiaal aan bod komen. Ik probeer ook zoveel mogelijk informatie te krijgen van ouders. Zij kunnen heel nuttige info geven over waar ze naar op zoek zijn.

Ik heb momenteel nog geen kinderen. Ik ga vaak te rade bij vriendinnen en collega’s met kinderen. Voor mij zijn zij een heel belangrijke inspiratiebron.

Waar moet je op letten bij het ontwerpen van babykleding? Zijn er bijvoorbeeld verschillen met kleding voor volwassenen?

Babykleding moet vooral comfortabel zijn voor het kindje en praktisch zijn voor de ouders. Zij moeten een kledingstuk immers heel vaak aan- en uittrekken. Zo is het een must dat er drukknoopjes tussen de beentjes zitten bij een salopette of een rompertje.

Zijn er veiligheidseisen waar je rekening mee moet houden als je babykleding ontwerpt?

Er zijn een heleboel veiligheidsvoorschriften. Alles moet machinaal worden vastgezet, zodat het zeker niet los kan komen. Kindjes stoppen anders misschien een knoop in hun mondje en dat willen we uiteraard vermijden. Bij elk product dat we ontwerpen dragen we veiligheid hoog in het vaandel. Ook na de productie wordt dit nog door verschillende mensen nagekeken om zeker te zijn dat het product volledig veilig is voor kinderen.

Waar moeten volgens jou kersverse ouders op letten bij het aanschaffen van babykleding? En wat zou je absoluut afraden?

Wij proberen de ouders altijd zoveel mogelijk te ontzorgen. Zo voorzien we bijvoorbeeld handige meegroeibroekjes. In onze broekjes zit ook altijd een verstelbare tailleband of een elastiek zodat het zo lang mogelijk blijft passen. We vinden het ook belangrijk om zoveel mogelijk biokatoen te gebruiken.

Je baby kleden als een echt dametje of heertje? Tijdens de feestdagen kan het!

Waaraan herken je kwaliteitsbabykleding?

Je kan kwaliteit herkennen aan de kleine dingen. Is er goed nagedacht over de noden van je baby? Is een zwempakje UV-bestendig, bijvoorbeeld? Is de stof van een t-shirt lekker zacht? Is de rits achteraan een jurkje beschermd, zodat ze zeker geen pijn kan doen aan de baby?

Wat is jouw favoriete stuk uit de babycollectie van JBC en waarom?

We hebben sinds deze winter een nieuwe collectie: ‘My First’. Die focust op de belangrijke mijlpalen in het leven van een baby. Er is een outfitje voor de eerste verjaardag, voor de eerste dag naar de crèche en zelfs het allereerste outfitje in het moederhuis. Dit zijn mijn favoriete stuks, omdat ze de speciale momenten voor baby en mama nog net dat tikkeltje extra kunnen geven.

Wat mag er absoluut niet ontbreken in een babygarderobe?

De basisbabygarderobe bestaat natuurlijk voornamelijk uit makkelijke items. Toch hebben we met kerst ook een feestcollectie voor baby's. Dit is het uitgelezen moment om hen te kleden als echte kleine dametjes en heertjes. Zo hebben we voor de babymeisjes een tule rokje met glittersterretjes. Voor de jongetjes is er dan een hemdje met strikje en een net broekje met bretelletjes.

Houd je rekening met de trends voor volwassenen als je een babycollectie ontwerpt?

Wij houden hier zeker rekening mee! Uiteraard zijn de trends minder uitgesproken bij baby's dan bij dames. We verwerken de nieuwe tendensen in kleur en print die we ook in de damescollecties zien. Maar ook in onze vormen verwerken we damestrends. Bij de baby-meisjes zien we nu heel veel ruffles, die we ook in dames collecties zien terugkomen.

meer verhalen

ZO OF ZO

Zeg niet zomaar ‘bavet’ tegen deze fancy slabbetjes

Met deze slabbetjes en babyspulletjes komt jouw baby goed voor de dag!

Zo of zo

Zo trek je een rompertje uit...

Wat doe je met het rompertje wanneer je het risico loopt dat de inhoud van die volle pamper je baby helemaal besmeurt?

HIP DIE HYPE

Zo stijlvol als celebrity babies

Wij zochten de meest stijlvolle (en schattige) celebrity babies op Instagram wiens look je zo kan kopiëren. De betaalbare versies van hun outfits ontdek je hier!

Sharing = Caring

#JBCfamily