Nu 3x meer JBC-punten bij elke aankoop!*

Nu 3x meer JBC-punten bij elke aankoop! Meer info

Hou je kleren langer bij met onze wastips Hou je kleren langer bij met onze wastips

Handige wastips

#GoForward met JBC: Our family, your future

Oktober = duurzame maand bij JBC. In deze maand zetten wij graag onze duurzame acties nog eens in de spotlights. Stap per stap willen wij het beter doen met respect voor de planeet en de mensen die erop wonen. Hieronder vind je enkele makkelijke wastips die handig zijn voor jou en je familie waardoor je je kleding langer bijhoudt. Van basisstappen tot grotere impacten. Stap voor stap gaan we er samen voor.

Hou je kleren langer bij met JBC

1. Was minder

Was alleen indien nodig. Zo gaat je kleding langer mee én gebruik je minder water, wasmiddel en energie.

2. Lees het wasvoorschrift

Wist je dat in elk JBC-kledingstuk een care-label zit met wasvoorschriften, opgesteld door onze specialisten? Door de wasvoorschriften te volgen, blijft je kleding langer mooi.

3. Was kouder

Wanneer je toch gaat wassen, kies dan voor een “koud” programma. Ook op koudere temperaturen zoals 30 graden wordt de was heel schoon. Minder kans dus dat je favoriete trui krimpt én je bespaart tot 226kg CO²-uitstoot. Dat is dus een reis heen en terug met het vliegtuig van Brussel naar London die je kan uitsparen of dezelfde hoeveelheid energie als een heel jaar 2 keer per week je haren drogen met een haardroger.

4. Hang je kleding te drogen

Droog je kleding buiten of aan een wasrek. Zelfs als je enkel gedurende de lente en zomer je kleding buiten droogt, bespaar je dat jaar tot 315kg aan broeikasgassen (een vliegreis van en naar Nice) en je krijgt er een lekker fris geurtje zomaar bij.

5. Reinig de vlek

Wanneer je kleding maar op één kleine plaats vies is, gebruik dan niet de wasmachine maar maak de vuile plek schoon. Of reinig de vlek eerst met koud water en was dan. Warm water kan vlekken verder laten indringen.

6. Rits toe

Zorg ervoor dat alle ritsen dichtgetrokken zijn en alle klittenbanden gesloten zijn voor je je kleren in de wasmachine stopt.

7. Binnenstebuiten

Was je kleding binnenstebuiten, zeker met print en max. op 30°C. Parels, steentjes of pailletten? Deze stop je het best in een waszakje.

8. Was pas als je machine vol is

Was pas als je wasmachine vol zit. Beter voor de centjes én het milieu.

Hou je kleren langer bij met JBC

De WAS-expert gaat een stapje verder dan de basisstappen om je kleding langer bij te houden. Hou rekening met stoffen die je samen wast of tips om je jeans-items fris te laten ruiken.

1. Katoen

Katoen is een sterke vezel en kan wel tegen een stootje. Vermijd wel het gebruik van bleekmiddel, dat is slecht voor de stof én het milieu. Gebruik in plaats daarvan citroensap (voor vlekken) of azijn (maakt komaf met geurtjes).

2. Wol

Wol heeft de eigenschap dat het van zichzelf al vuil afstoot. Een nacht laten verluchten doet al wonderen. Wil je je wollen kleding toch wassen? Volg dan zeker de wasvoorschriften op het waslabel. Doe deze ook nooit in de droger. Plat drogen op een handdoek is de enige garantie voor jarenlang draagplezier!

3. Synthetische vezels

Synthetische vezels hebben positieve eigenschappen, maar het slechte nieuws is dat bij het wassen plastic microvezels worden vrijgegeven. Het goede nieuws is dat je dat kan verminderen als je de kleding voorzichtig met de hand in koud water wast. Of je kan een speciale waszak gebruiken zoals de guppyfriend waszak. Deze zak vangt de microvezels op tijdens het wassen. Maak de zak na het wassen leeg bij het plastic afval.

4. Zijde

Zijde is van nature een delicate stof en moet voorzichtig behandeld worden. Soms is de stomerij de enige optie, anders kan het met de hand of in de wasmachine in een waszak gewassen worden. Zorg dan dat je wast met koud water en met een wasmiddel dat geschikt is voor delicate materialen. Gebruik nooit een droogtrommel.

5. Jeans

Jeans hoef je echt niet vaak te wassen, want hoe vaak is je jeans écht vuil? Was je jeans elke 2 weken in plaats van elke week en bespaar zo voor 8 dagen zuiver drinkwater voor 1 persoon.

Ben je er klaar voor om een echte Eco-Warrior te worden? Zo kan je niet alleen langer van je favoriete stuks genieten maar draag je ook zorg voor het milieu en het klimaat. Hou rekening met voorgaande tips, zo ben je klaar voor een wereld van verschil!

Veel succes!