Produceren in transparantie

I AM gelooft dat duurzaamheid veel verder gaat dan het toevoegen van een aantal ecologische materialen in een kledingstuk. We geloven dat echte duurzaamheid vraagt naar een 360° aanpak, die steunt op transparantie en openheid over wat je al doet.
Zo kan je voor elke I AM- artikel zien in welk land en in welke fabriek het werd geproduceerd. Klik op 'Trace this item' langs het product.

Fair Wear Foundation

JBC, die alle I AM-kleding produceert, is aangesloten bij de Fair Wear Foundation. Fair Wear Foundation streeft naar goede werkomstandigheden in de kledingfabrieken en voert controles op de werkvloer uit via onafhankelijke audits. Na de audit worden werkpunten opgesomd in een actieplan. Hierover gaan we met de leverancier in dialoog, om deze binnen een vooropgestelde timing op te lossen. Zo boeken we steeds vooruitgang waar nodig. (meer info via www.fairwear.org)

Milieuvriendelijke materialen

Waar we kunnen, kiest I AM voor milieuvriendelijke materialen. Katoen is bij I AM 100% biokatoen.

Onze denims zijn biologisch en milieuvriendelijk gemaakt, met zo weinig mogelijk waterverbruik, en zonder de techniek van zandstralen, omdat dit teveel gevaar inhoudt voor de gezondheid van de arbeiders en niet milieuvriendelijk verloopt.

We verwerken lyocel (kunstmatige vezel op natuurlijke houtpulp basis) en gerecycleerd polyester in onze collecties. Een aantal materialen staan op onze verboden lijst, zoals exotische huiden, bont, dons van levend geplukte dieren, en angora wol.

Waar u wel kan vanuit gaan...

... is dat we per artikel nauwgezet zoeken naar 'balans', een gezond evenwicht tussen de materiaaleigenschappen en duurzaamheid. De low impact strategie van JBC staat ook centraal bij alle andere keuzes binnen de kleding-ketting zoals transport, energieverbruik van de kantoren en winkels, enz.

Prepared for a second life

Elk I AM-kledingstuk verdient een tweede leven. U kan het na gebruik steeds terugbrengen naar een JBC-verkooppunt, tijdens een tweejaarlijkse kledinginzamelactie of in de kledingcontainer buiten aan de winkel.

Kledingstukken die kwalitatief nog heel goed zijn, komen via onze partners terecht bij kansarme kinderen en gezinnen in binnen- en buitenland die ze kunnen gebruiken. Indien de kleding te versleten is om opnieuw te dragen, wordt deze gerecycleerd tot nieuwe hoogwaardige materialen, zoals isolatiemateriaal, autobekledingen, vilttoepassingen, dekens, … tot zelfs nieuwe garens.

Designed with love, fun and creativity

Wat we ook maken, we doen het met liefde, fun en veel creativiteit. Dit klinkt misschien wat soft maar zo is het wel. We geloven sterk dat iets wat mensen maken met hart en ziel ook een echte bezieling meekrijgt.

De dag dat we niet meer gepassioneerd zouden zijn door mode en het plezier van het creëren houdt het op. We hopen alvast dat die dag nog ver weg is!

Sven Bullaert – bezieler van I AM

So imperfect and still learning day by day ...

We geven het gerust toe, het I AM project is nog niet perfect. Het streven naar duurzaamheid is dan ook een zoektocht, waarin we steeds stappen vooruit zetten en grenzen willen verleggen. Zo willen we de komende jaren nog verder werken aan transparantie, niet enkel tot op fabrieksniveau, maar ook tot op het niveau van de grondstoffen. Zo zoeken we verder naar duurzame materiaalkeuzes, om onze ecologische voetafdruk nog verder te verkleinen. I AM is een project in evolutie…